Monique Hagens

Hoe lang loop je al, en waarom ben je er mee begonnen?

Vlak na de 20 van Alphen, april 2010 met mijn schoonzus/buurvrouw. Haar man, mijn zwager, had meegedaan met de 10vAlphen en keurig uitgelopen. Wij dachten als ‘zelfs hij het kan’… dus wij begonnen met een schema van Asics op internet. 1 minuut wandelen 1 minuut hardlopen je kent het wel. Eigenlijk sinds ik bij Tom Boon train, vanaf 2015 ben ik serieus gaan hardlopen op de lange afstand.
———
Heb je een favoriet trainingsrondje?
Rondje N11 loop ik vaak. Een mooie 5km, een lekker stukje polder èn om de hoek.
———
Hoe vaak loop je?
Op het moment 2 x per week met het oog op 2 april de lentemarathon van Amstelveen en 1 juni de Alpe d’Huzes.
———
Wat is je mooiste wedstrijd loop of hardloop evenement?
Dat zijn er eigenlijk 2:
A) de halve van Egmond 2016.
Omdat hij echt zwaar was door de flinke wind, 7km strand en heftige duinen. Ik had deze run totaal verkeerd ingeschat, dacht vooraf ‘ even een PR te gaan lopen van 1uur 40min’. Maar dat werd een halve marathon van 2 uur. Bij de finish voelde de medaille wel echt als overwinningstrofee.
 
B) de Rotterdam marathon 2016.
Omdat dit mijn eerste marathon is en ik hem in 3 uur 54 heb uitgelopen. Ik voelde mij super fit en kon de wereld aan. Aan de kant stond van begin tot het einde een dikke rij mensen die iedereen aanmoedigden. Wat een fantastische dag en sfeer was dat. Ook hier met 42,195km voelde de medaille als een overwinning.
———
Wat is voor jou de mooiste afstand?
Een halve marathon. Omdat het niet zomaar even te doen is. Je traint daar naartoe. Het is ook net lang genoeg om je niet onderweg af te vragen waar je in godsnaam aan bent begonnen.
———
Hoe ben je bij Alphen a/d Run terecht gekomen?
Dat was met de Halve om Alphen in 2015. Toen heb ik jullie het hemd van het lijf gevraagd naar tips & tricks om een marathon te lopen.
John heeft me tijdens die eerste editie van de Halve om Alphen nog geprobeerd te “hazen” maar bij de spoorbrug net voorbij de Zeeman raakte ik los van hem.
Ook bij de Alpe d’Huzes in 2016 heb ik beide heren nog even gezien, door hun passie daar ben ik gedreven om dit jaar die berg ook op te rennen.
———
Wat maakt het team zo leuk?
Super leuk dat zij vrijwillig zoveel voor Alphense hardlopers organiseren om iedereen te motiveren & sportief te blijven/worden. Maar waar ik echt bewondering voor heb is hoe zij het goede doel Alpe d’Huzes afgelopen jaar hebben aangepakt en eigenlijk nog steeds creatief blijven meedenken voor hun tweede editie en geheel belangeloos anderen helpen hun doel te bereiken.
Dat Après-running van de heren ben ik niet zo van, maar dat zij na een 15km-loop het hele team de kroeg in krijgen is toch vet grappig!
———
Op welke prestatie of PR ben je het trotst?
Dat vind ik een hele moeilijke vraag. Ik heb bij alle runs een bepaald gevoel met een bepaalde reden. Misschien mijn Vondelparkloop 10km in 47min gecoached door mijn oom. Of misschien toch die marathon met 42,195km mijn langste afstand ever?
———
Wat staat er op je hardloop bucket list?
Ja toch echt de marathon van New York. Maar aangezien ik het in 7 kleuren doe in een vliegtuig zit dat er dus voorlopig niet in.
———
Wie is jouw -sport-held?
Mijn sportheld… ik heb wel een “sport-voorbeeld” als dat ook mag?
Mijn oom, al eerder genoemd Cees Heersping omdat hij jarenlang aan hardlopen doet en op zondag de “helden” van de brandweer Amsterdam-Amstelland traint.
Hij heeft zelf o.a. de Berlin marathon uitgelopen in 2uur 33min. daar ben ik ontzettend trots op!
—————————