Esther Kortmann

Hoe lang loop je al, en waarom ben je er mee begonnen?

Eigenlijk loop ik al een behoorlijke tijd, met een aantal tussenpozen van niet lopen.
Ik ben begonnen in 2005. Nadat mijn relatie van 7 jaar uit was gegaan. Een tijd van verandering, ik wilde iets doen wat anderen niet achter mij zochten. Dat werd hardlopen. Naar de hardloopwinkel voor een paar schoenen en gaaaaaan. Met een briefje in de hand waarop een schema stond. Van dat schema kwam niet zoveel maar wel samen met mijn vader een wedstrijdje in Groningen. De 4 mijl…pff dat vond ik een eind zo voor een eerste keer…
Echt heel serieus werd het nadat ik in Alphen ben gaan wonen. Sinds januari 2016 loop ik bij Bezemer en Alphen a/d Run.
———
Heb je een favoriet trainingsrondje?
Het bekende “rondje meer”. Of starten nabij het meer en dan verder richting de golfbaan en weer terug. Ook richting Ter Aar, Rijnsaterwoude en weer terug was een heerlijke ronde van 15km.
De duinen van Katwijk zijn ook heerlijk. Dan heb ik het gevoel dat ik echt even weg ben geweest.
———
Hoe vaak loop je?
Ik loop meestal 2 keer in de week, maar wil eigenlijk naar 3 keer.
———
Wat is je mooiste wedstrijd loop of hardloop evenement?
Mijn eerste grote wedstrijd was in Egmond. De kwart marathon. Het was in 2006, samen met mijn vader…minimale training gedaan…1 keer in de week in het mooie natuurgebied Aekingerzand (Friesland). Dat is een zandverstuiving en we liepen een kilometer of 6. Eigenlijk niet genoeg voor 10 km. Het was koud en zwaar…we hebben hem met pijn en moeite uitgelopen in 1.20.
Ook heb ik afgelopen november erg genoten van de 7 heuvelenloop. Een mooie loop in een prachtig gebied. De eerste 10 km gingen heel lekker. Daarna ging het iets minder, maar ik was zeer tevreden over de tijd 1.33
———
Wat is voor jou de mooiste afstand?
De meeste voldoening haal ik toch wel uit de 10 km. De eerste kilometers zijn vaak lastig en daarna nog een paar waarin het heerlijk gaat en dan ben je er ook alweer.
———
Hoe ben je bij Alphen a/d Run terecht gekomen?
Via Anneke de Wit. Zij vertelde me dat ze via Bezemer aan het hardlopen was voor de 20 van Alphen. En dat de groep zo gezellig was. Dat trok me wel aan en toen ben ik een keertje meegegaan en gebleven. Dit is wat ik zocht! Gezelligheid maar ook lekker rennen en een mooie prestatie voor jezelf neer te zetten.
———
Wat maakt het team zo leuk?
Allemaal verschillende mensen, met dezelfde insteek. Lekker rennen, en gezellig kletsen.
Een wedstrijdje op z’n tijd, en het allermooiste; iedereen is altijd blij voor de ander met zijn of haar behaalde afstand en tijd.
———
Op welke prestatie of PR ben je het trotst?
De hele snelle Drechtloop met Angelique in januari.
10 mijl in 1.33
Maar ook het uitlopen van de 7heuvelenloop.
———
Wat staat er op je hardloop bucket list?
Dit jaar wil ik nog heel graag een halve marathon lopen. Waar weet ik nog niet.
Ook De Dam tot Damloop staat op het lijstje en volgend jaar 20km bij de 20 van Alphen.
———

 

Wie is jou -sport-held?
Ik heb geen sportheld, maar ik kan wel genieten van sporters, zij geven alles op voor mooie prestaties. Daar heb ik bewondering voor.